Blog & Inspiratie

Over succes

Ik sloeg achteloos een bladzijde van het boek open. Een wijze les trof mij.

Uit de jonge, de mol, de vos en het paard van Charley Mackesy

Waarom ga jij telkens te laat naar bed

Over bingewatchen, uitstelgedrag, te veel schermen, bedtijd en goede voornemens

Wie kent het niet: 's avonds véél te lang tv kijken, 's morgens véél te moe wakker worden en vastbesloten zijn 's avonds extra vroeg te gaan slapen en dan ga je 's avonds toch wéér te laat slapen. Hoe is dat toch mogelijk dat we er niet in slagen die ochtendlijke goeie voornemens 's avonds uit te voeren. Luister naar Liese Exelmans die onderzoek doet naar ons media-gebruik en weet stilaan hoe het komt én wat we eraan kunnen doen.

burn-out herstel

Hoe herstel je van burn-out?

Burn-out herstel met een unieke aanpak en persoonlijke begeleiding in 5 stappen 

  1. Analyse                 Deskundige en betrouwbare diagnose van burn-out (na gratis kennismaking).
  2. Burn-out herstel Vitaliteitsopbouw en stressmanagement.
  3. Bewustwording   Gedragspatronen herkennen en doorbreken.
  4. Transformatie     Sleutels tot succesvolle duurzame verandering.
  5. Toepassing           Zingeving en gezondheid in de context van leven & arbeid.

Voor wie is burn-out herstel relevant en wat is het resultaat van dit stappenplan: lees het op deze pagina

inspirerende tekst: desiderata

Een client van mij wees mij op deze inspirerende tekst. Een gedicht van Max Ehrmann. Desiderata is Latijn voor 'de dingen waar het verlangen naar uit gaat'.  Dit gedicht is als een kompas voor een goed en zinvol leven. Ehrmann beschreef voor zichzelf, die waarden die hij het meest belangrijk vond. 

Psychische klachten classificeren?

Ooit gehoord van drapetomanie? Een psychische aandoening in de negentiende eeuw, die zwarte slaven ertoe aanzette om hun gevangenschap te ontvluchten. Uhm….wie bepaalde dat dan? Vandaag de dag worden psychische problemen geclassificeerd m.b.v. de Diagnostic and Statistical Manual of Mental disorders (DSM). Denk aan ADHD, depressie, angststoornis, persoonlijkheidsproblematiek.

Maar hoe wordt bepaald wat een psychische stoornis is? In deze publicatie geschreven door mij lees je hierover. Als ook hoe dit classificatie systeem kan leiden tot enige herkenning, maar vooral overmatig gehanteerd wordt, gefundeerd is op een reductionistische visie, een eenzijdige benadering is, met te ver gaande invloed, die leid tot een verarming in psychologische begeleiding - een psychologie zonder ziel. Als psychotherapeut met integrale visie op menselijke ontwikkeling, schemert in dit artikel door wat de meest werkzame factoren voor succes in begeleiding zijn.

Perfect is niet volledig

Perfectionisme zit soms op de eerste rij, bijvoorbeeld als ik teksten schrijf. Eindeloos corrigerend, streven naar foutloos, als ik niet scherp blijf helemaal in de ban van perfectie. Aangestuurd door ooit onbewuste drijfveren; angst voor oordeel, afwijzing, streven naar externe erkenning. Bewust wording hiervan geeft ruimte, rust en laat de flow van het schrijversmoment weer gaan. (H)erkenning van de schaduw leidt tot de bescheidenheid die nodig is om onze imperfectie te accepteren, zo spreekt een jungiaans psycholoog.

Lees meer