Blog & Inspiratie

Wat is dieptepsychologie

Wat is dieptepsychologie? Hoe verschilt het van andere vormen van psychologie? Hoe levert dieptepsychologie een bijdrage aan een groter gevoel van betekenis, meer diepgang, bezieling, vitaliteit en persoonlijke kracht. Deze video geeft het antwoord.

Burnout voorkomen door transformationeel leiderschap

De leider als spil in duurzame inzetbaarheid.

De stijgende prevalentie van stressklachten en burn-out toont een groeiende disbalans tussen eisen van werk en behoeften van de werkende mens. Die disbalans is ook zichtbaar in onderzoek naar de mate van ‘engagement’ van mensen in hun werk, met bedroevend lage resultaten (Gallup 2017; state of the global workplace). Als werkeisen zijn afgestemd op behoeften en er voldoende energie bronnen zijn, resulteert dat juist in gemotiveerd, inzetbaar en prestatie gericht personeel. Inzetten op duurzame inzetbaarheid en employee experience zijn trend. Maar hoe?

Lees meer

Chronische stress

De stresscyclus is een overlevingssysteem en vandaag de dag nog net zo actueel. De stress cyclus bestaat uit een vlecht- en vlucht respons en een relaxatie en regeneratierespons. Stress is noodzakelijk voor effectieve prestatie maar als de regeneratie van de stressrespons uitblijft dan ontstaat chronische stress. De bijnieren worden dan uitgeput. De stress blijft te lang, nadat de bedreiging is geweken (het alarmsysteem blijft in onze hersenen aanstaan). Vaak gebeurd dit onbewust en is het direct gerelateerd aan je emotionele huishouding.

Lees meer

De kracht van dieptepsychologie

Psychologen en psychotherapeuten die geïnteresseerd zijn in dieptepsychologie leven in een professionele wereld die gedomineerd wordt door cognitieve gedragsmatige interventies. Lionel Corbett legt uit wat maakt dat psychotherapie op basis van dieptepsychologie vaak een superieure benadering is, als het gaat om begeleiding van mensen. Een prachtig betoog, waarin ik mij volledig herken.

Het belang van stilte

Hoeveel momenten per dag breng jij in absolute stilte door? Ze zijn vast op 1 hand te tellen. Herkenbaar en toch heb ik de stilte weer leren omarmen. Het brengt mij namelijk verdieping, inzicht, intuïtie, rust, herstel en energie. En niet alleen ik ervaar de waarde van stilte; de wereld gezondheidsorganisatie en verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderstrepen het belang ervan.

Lees meer

De gelukkigste man ter wereld

De gelukkigste man ter wereld, zo wordt hij soms genoemd: Matthieu Ricard, een boeddhistisch monnik, auteur en spreker. In deze ‘tedtalk’ vertelt hij over de gewoontes van geluk.

Lees meer

Wijze woorden

Nelson Mandela vertelt, in Conversation With Myself, het volgende wat resoneert met mij: 

In judging our progress as individuals, we tend to concentrate on external factors
such as one’s social position, influence and popularity, wealth and the standard of education.
These are, of course, important in measuring one’s success in material matters
and it is perfectly understandable if many people exert themselves mainly to achieve all these.
But...... 

 

Lees meer

De zaag slijpen

Vraagt de een aan de ander: wat doe je? Zie je dat niet? Ik zaag deze boom door.

Hoe lang ben je al aan het zagen, je ziet er moe uit? Al bijna vijf uur en ik ben uitgeput. Het is zwaar werk

Waarom neem je niet een paar minuten pauze? Ondertussen kan je jouw zaag slijpen. Ik ben er zeker van dat het dan nog eens zo snel zal gaan.

Ik heb geen tijd om te stoppen. Ik heb teveel werk.

We zijn vaak zo druk actief met zagen om resultaten te realiseren dat we verzuimen onze zaag te slijpen (het ontwikkelen van onszelf en vaardigheden voor toekomstige resultaten).....

Lees meer

Psychosomatiek: de verborgen dimensie 2

Het menselijk bewustzijn is wonderlijk. Zo blijkt weer eens in het werk van John E. Sarno, arts. In zijn boek ‘the mind body presription’ verklaart hij dat de oorzaak van veel fysieke symptomen onderdrukte onbewuste emoties zijn, zoals in het vorige blog ook te lezen. Onderdrukking van sterke, bedreigende pijnlijke gevoelens. Zij willen manifest worden, zich openbaren. Een strategie van vermijding verplaatst de aandacht van de wereld der emoties naar de fysieke dimensie, zo voorkomen wij de bewustwording van deze gevoelens....

Lees meer

Psychosomatiek: de verborgen dimensie

De werking van de menselijke psyche fascineert mij enorm. Deze week verdiep ik mij in het werk van Joh E. Sarno, arts. In zijn boek ‘the mind body presription’ verklaart hij dat veel fysieke symptomen veroorzaakt zijn door onderdrukte onbewuste emoties. Denk aan lage rugklachten, nek-schouderklachten, spanningsklachten, spierpijnen, hoofdpijnen, chronische vermoeidheid, chronische pijnen, maag-darmproblemen; een veelheid aan onbegrepen lichamelijke klachten.

Lees meer

12