Winnen door visualisatie

Bianca Andreescu wint op 19 jarige leeftijd de US Open tennis van Serena Williams door de kracht van visualisatie, meditatie en mindset.

Ze droomde er al heel lang van, verteld ze geëmotioneerd. Ze ging erin geloven. Elke dag mediteren en visualiseren hoe zij won. Ze trainde daarbij haar grootste wapen, haar mind-set.

Ik besef me dat ik als kind die kracht van visualisatie ook gebruikte door me voor te stellen hoe ik een bergetappe won op mijn wielren-fietsje in de duinen van Zeeland. Of hoe ik won van denkbeeldige tennis spelers, als ik zelfstandig tegen 'de muur' tenniste.

Overigens is visualiseren of mental imagery anders dan populaire new age achtige theorieën zoals ‘the secret’. Het visualiseren van een prachtige auto leidt op een magische wijze tot een belletje de volgende ochtend. Een BN’er van de postcode loterij staat voor de deur met de sleutels van jou prachtige nieuwe rode Renault Clio. Een regressie naar een kinderlijke staat van magisch denken en een illusie van maakbaarheid.

Ook spelen vaak onbewuste motieven een saboterende invloed, waardoor bewuste wensen en idealen gesaboteerd worden door bijvoorbeeld onbewust minderwaardige gevoelens. En zijn de idealen eerder een overcompensatie van een laag zelfbeeld. Of je geest wordt vertroebeld door twijfel, ambivalentie, angst, conflict t.a.v. hetgeen je wil bereiken. Laat staan dat dat helder voor je is.

Bianca Andreescu wist wat zij wilde, al van jongs af aan en had talent (wat vermoedelijk op een natuurlijke wijze gefaciliteerd en gevoed is door het systeem om haar heen). Zij heeft een persoonlijkheid die voortgedreven wordt door een archetype van de winnaar met liefde voor competitie. Op jonge leeftijd schrijft ze al voor de start van een wedstrijd op haar pols: ik heb gewonnen. Ze heeft keihard gewerkt en trainingsuren gemaakt, opofferingen en doorzettingsvermogen. Met een volledige focus en toewijding. Visualisatie en mindset ondersteunen daarbij, verbeteren prestatie, maken wellicht zelfs het verschil en kunnen leiden van droom tot realiteit. Bianca zag in haar visualisaties dat zij al gewonnen had. Ze schreef haarzelf al jaren eerder een cheque uit met het gewonnen bedrag van de US open. Het geloof in haar succes ankerde ze. Zij trainde haar geest om te focussen, helder te zijn, om negatief denken om te buigen en zelfvertrouwen op te bouwen.

Het zijn vaardigheden en kwaliteiten van Bianca die ieder kan ontwikkelen. Ieder heeft het archtetype van een winnaar in zichzelf, hoewel de een er meer door voortgedreven wordt dan de ander en de een zich makkelijk herkent en aanpast aan dit (overmatig aanwezige) ideaal in onze samenleving. Evenwel heb je een winnaarsmentaliteit en dito vaardigheden in veel situaties nodig. Niet toegepast op het winnen van US open, maar wel op andere sportprestaties, voor meer succes in werk of relaties of welke persoon je ook wil worden of wat je dan ook wil bereiken. Het versterken van je mindset, geloof en vertrouwen in jezelf is waardevol. Je mindset maakt (grotendeels) je succes.

Wil je je mindset leren trainen, leren visualiseren, mediteren, zelfvertrouwen opbouwen, verdiepen in zelfinzicht en/of je prestaties verbeteren. Neem contact op voor persoonlijke begeleiding, een vrijblijvend gesprek of informatie.

In het volgende blog informatie over het gebruik van mental imagery ter verbetering van prestaties in sport.

Geef een reactie en deel jouw beleving

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *