Psychosomatiek: de verborgen dimensie

De werking van de menselijke psyche fascineert mij enorm. Deze week verdiep ik mij in het werk van Joh E. Sarno, arts. In zijn boek ‘the mind body presription’ verklaart hij dat veel fysieke symptomen veroorzaakt zijn door onderdrukte onbewuste emoties. Denk aan lage rugklachten, nek-schouderklachten, spanningsklachten, spierpijnen, hoofdpijnen, chronische vermoeidheid, chronische pijnen, maag-darmproblemen; een veelheid aan onbegrepen lichamelijke klachten.

Hij komt tot deze conclusie vanuit zijn klinische expertise en baseert zich in zijn verklaring o.a. op het gedachtegoed van psychoanalytici. We ervaren allemaal de druk van het leven, reageren op een bewuste en ook op een onbewuste wijze. De onbewuste verdrongen gevoelens streven altijd naar bewustwording. Door een strategie van vermijding word de aandacht afgeleid van de wereld der emoties naar de fysieke dimensie, zodat voorkomen worden dat onderdrukte sterke gevoelens bewust worden; intense woede, verdriet, schaamte, schuld, pijn.

 

Het werk van Sarno is controversieel. Als Jungiaans analytisch psycholoog en fysiotherapeut steun ik op basis van eigen ervaring en visie zijn gedachtegoed. Veel fysieke klachten worden vanuit een eenzijdig biomechanische blik geanalyseerd. Niet alleen willen wij soms niet toegeven aan complexe gevoelens, dit wordt mede gefaciliteerd door een zorgsysteem dat onderliggende emotionele problematiek volledig genegeerd. Een uitzondering op de regel vormt dhr. Klaver (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-het-is-veel-comfortabeler-om-de-oorzaak-buiten-jezelf-te-leggen~a4120031/). Deze neuroloog verklaart (ook) dat onbewuste verdrongen emoties ten grondslag liggen aan onbegrepen lichamelijke klachten.

Nieuwsgierig hoe e.e.a. werkt? Bij een volgend blog ga ik verder in op de theorie van Dr. Sarno.

Als laatste een toevoeging: hoewel we in dit kader over het onbewuste spreken als een domein van verdrongen onbewuste complexe emoties, is het onbewuste niet (alleen) een rommelkamer maar juist ook een vat van creatieve potentie. Het bevat het menselijk potentieel. Er is nog veel te ontdekken. Prachtig!