De zaag slijpen

Vraagt de een aan de ander: wat doe je? Zie je dat niet? Ik zaag deze boom door.

Hoe lang ben je al aan het zagen, je ziet er moe uit? Al bijna vijf uur en ik ben uitgeput. Het is zwaar werk

Waarom neem je niet een paar minuten pauze? Ondertussen kan je jouw zaag slijpen. Ik ben er zeker van dat het dan nog eens zo snel zal gaan.

Ik heb geen tijd om te stoppen. Ik heb teveel werk.

We zijn vaak zo druk actief met zagen om resultaten te realiseren dat we verzuimen onze zaag te slijpen (het ontwikkelen van onszelf en vaardigheden voor toekomstige resultaten).....

Onze zaag slijpen en capaciteiten opbouwen is relevant om te kunnen blijven presteren. Capaciteit heeft te maken met je vermogen om energie te verbruiken en aan te vullen. Het managen van je energie, niet het managen van tijd, is namelijk de voorwaarde voor (top-)prestaties. M.a.w. hoe bewust ben jij van datgene wat jou energie kost en geeft, hoe bewust beheer jij je energieniveau en hoe bewust bouw je dit op?

Energie manifesteert zich op vier terreinen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Chronische inspanning zonder herstel en chronisch herstel zonder inspanning leiden beide tot capaciteitsverlies. Door ons aan druk bloot te stellen verbeteren wij, door grensverleggend te zijn bouwen we capaciteit op. Net als sporters. Tegelijkertijd is het belangrijk het verbruik van energie af te wisselen met het aanvullen ervan. Dat heet oscillatie; de optimale cyclus van inspanning en rust. Deze wet van de vitale afwisseling op alle vier de terreinen vormt de basis voor het vervullen van onze behoeften. Een goed beheer van de cycli van ontladen en opladen van energie manifesteert zich in fysieke vitaliteit, mentale kracht en emotionele evenwichtigheid. Je voelt je in flow. Onze grootste prioriteit mag dus liggen bij onze energie regelmatig terug op peil brengen. Positieve energie rituelen zijn van cruciaal belang, voor optimale prestaties.

En welke vaardigheden zet jij in om capaciteiten op te bouwen en energie-herstel te optimaliseren?