Psychosomatische fysiotherapie

You ought not to attempt to cure the body without the soul. For this is the greatest error of our day in the treatment of the human body, that physicians separate the soul from the body (Plato)

 

Fysiotherapie op psychosomatische basis is gericht op het behandelen van klachten gerelateerd aan stress, pijn en vermoeidheid. Mogelijk is er vertraging in je herstel of is het belangrijk beter te leren omgaan met bestaande (leefstijl) aandoeningen. Vaak is er geen specifiek lichamelijke oorzaak te duidden en zijn klachten onbegrepen. Deze klachten berusten veelal op een (soms complexe) samenhang tussen lichamelijke en geestelijke processen.

Binnen de begeleiding is er aandacht voor dat verband tussen lichamelijke en psychische processen, mogelijk ook belastende levensomstandigheden die van invloed zijn op jouw gezondheid. Het vergroten van inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest als ook de relatie tussen gedrag en gezondheid is belangrijk. Je leert vaardigheden in het hier en nu om je gezondheid positief te beïnvloeden. Lichaams-gerichte interventies zoals ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen kunnen aan bod komen naast stressmanagement, meditatie, het ontwikkelen van een positieve 'mindset' en begeleiding bij opbouw van je fysieke belastbaarheid en/of van arbeid. De focus ligt op herstel van functioneren in het dagelijkse leven.

Geschikt voor mensen met klachten zoals

  • Chronische pijnklachten of steeds terugkerende klachten.
  • Onbegrepen lichamelijke klachten.
  • Spanningsklachten.
  • Leefstijl aandoeningen zoals hart- en vaatziekten i.c.m. ineffectief stressmanagement.
  • Depressie en angststoornissen.
  • Burn out.

Wil je geholpen worden of heb je vragen, neem vrijblijvend contact op.