Psychosomatiek: de verborgen dimensie 2

Het menselijk bewustzijn is wonderlijk. Zo blijkt weer eens in het werk van John E. Sarno, arts. In zijn boek ‘the mind body presription’ verklaart hij dat de oorzaak van veel fysieke symptomen onderdrukte onbewuste emoties zijn, zoals in het vorige blog ook te lezen. Onderdrukking van sterke, bedreigende pijnlijke gevoelens. Zij willen manifest worden, zich openbaren. Een strategie van vermijding verplaatst de aandacht van de wereld der emoties naar de fysieke dimensie, zo voorkomen wij de bewustwording van deze gevoelens....

Die onderdrukte emoties, en met name woede, aldus Sarno zijn afkomstig uit de jeugd en nooit voldoende ‘ontladen’, het resultaat van zelf opgelegde druk of als een reactie op de reële druk in het leven. Allen met fysieke en psychische problemen tot gevolg.

Een diep geworteld gevoel van ontoereikendheid is vaak de oorsprong van onderdrukte gevoelens. Een lage zelfwaarde die een vruchtbare voedingsbodem is voor het ontwikkelen van eigenschappen als perfectionisme, gedrevenheid, het altijd goed willen doen of een drang om te ‘pleasen’. Vaak zelfs succesvolle mensen die compulsief, ambitieus, consciëntieus en zelfkritisch kunnen zijn. Een sterke drang ervaren om te zoeken naar goedkeuring, in de vorm van liefde, admiratie of respect. Deze zelf opgelegde druk zorgt op zijn beurt voor een innerlijk weerstand, een interne boosheid doordat b.v. onvoldoende erkenning wordt ervaren en niet voldoen wordt aan eigen verwachtingen. Want in de diepte leeft dat monster van ontoereikendheid met zijn saboterende werking. Een vicieuze cirkel is compleet.