Stress stoppen? Adem door een rietje

burn-out herstel

In een onbewaakt ogenblik moet ik hoesten. Mijn brein denkt direct aan Corona. Niet vreemd bij een overload aan dreigende informatie vanuit de media. Alleen al horen of lezen over Corona doet onze amygdala aanslaan, onderdeel van het limbisch systeem. Het alarmsysteem in ons brein dat ons waarschuwt bij elke vorm van bedreiging. Dit kan leiden tot een stressreactie in ons fysiologische - mentale en emotionele systeem. En kan aanhouden afhankelijk van hoe wij deze prikkel interpreteren en hoe we ermee om gaan.

Er zijn vele manieren van stressmanagement. Langzaam diep ademen is er een van en direct effectief. Het activeert het parasympatisch zenuwstelsel voor rust en herstel en balanceert de stress-effecten van het sympathische zenuwstelsel. Geen overbodige luxe.

Zo doe je dat:

  • Zit comfortabel met een rechte rug (of lig), ruimte gevend aan je longen om volledig uit te ademen.
  • Adem in door je neus en adem uit alsof je door een rietje blaast, langzaam, niet forcerend en volledig.
  • Adem weer in naar je buik (het kan helpen een hand op je buik te leggen). Voel hoe je buik uitzet. En weer daalt als je uitademt. Activeer hiermee je interoceptie, d.w.z je lichaam voelen, als het ware van binnen uit.
  • Adem 3, 4 of 5 tellen in en twee keer zo lang uit, 6, 8 of 10 tellen.
  • Pauzeer kort na de uitademing om toe te staan dat de inademing natuurlijk en spontaan start.
  • Sta je geest toe stil te zijn tijdens het ademen en tijdens de momenten tussen in – en uitademing. Wordt je bewust van de natuurlijke pauzes tussen in en uitademing.
  • Totaal 5 minuten of zolang het duurt dat je verandering ervaart in je fysiologische, mentale een emotionele toestand. Bij enig ongemak, duizeligheid of iets in die zin even stoppen, adem normaliseren en later weer proberen. Rustig opbouwen.

Geef een reactie en deel jouw beleving

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *