Versterk je afweer met deze voeding

De beste verdediging is een sterke aanval. Om het risico op blootstelling aan Covid-19 te minimaliseren, hanteren we inmiddels bekende leefregels. Ondanks fysieke belemmeringen, slagen micro organismen er soms toch in ons lichaam binnen te dringen. Gelukkig bezitten wij een uiterst getraind militair leger, gespecialiseerd in de vernietiging van binnendringers: het immuunsysteem.

Het immuunsysteem in het kort

Een gezond functionerend immuunsysteem is een cruciaal verdedigingsmechanisme tegen beschadigende virussen, bacteriën en parasieten inclusief SARS-CoV-2. Een netwerk van organen, weefsels en cellen werkt samen om je gezond te houden. Witte bloedcellen in de slijmvliezen bij je neus, ogen en mond strijden tegen infecties voordat zij binnenkomen. Het beenmerg is het productiestation van witte bloedcellen, die zich ontwikkelen tot T en B lymfocyten, gespecialiseerd in het onschadelijk maken van binnendringers. Verantwoordelijk voor transport van witte bloedcellen is het lymfesysteem.

Een immuunsysteem kan aangetast worden door dieet, omgeving en leefstijl factoren.
Je onderliggende algehele gezondheid is bepalend voor hoe je lichaam reageert op een infectie. Een aangetast immuunsysteem kan leiden tot ziekte. Chronische aandoeningen, zoals overgewicht, astma, hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 worden beïnvloed door dieet en levensstijl. We weten niet waarom Sars-CoV-2 niet iedereen op dezelfde wijze beïnvloed, maar wel dat deze aandoeningen risico’s vormen tot ernstige schade door Covid-19.

Voeding en het immuunsysteem

Voeding is erg belangrijk in het stimuleren van een gezond immuunsysteem. Veel studies tonen aan dat een tekort aan voedingsstoffen een verminderde immuunfunctie veroorzaken. Gezonde voedingskeuzes maken is als het rekruteren van een microscopisch leger aan voedingsstoffen, allemaal getraind om bacteriën af te weren.
Hoewel er nog geen specifiek onderzoek gericht is op welke voedingsstoffen helpen bij een infectie van Covid-19, lijkt het logisch dat immuun ondersteunend voedsel ook behulpzaam is in de bestrijding van virussen zoals deze. Een gezond immuunsysteem dat m.b.v. voeding effectief kan reageren op welke bedreiging dan ook, helpt je lichaam om een sterke barrière op te werpen en je vrij van ziekte te houden.

Voeding waardoor je gezond blijft

 • Groene groenten zoals spinazie, boerenkool, paksoi, broccoli, spruiten, bleekselderij.
  Vol met fytonutriënten die je immuunsysteem nodig heeft voor optimale functie. Rijk aan foliumzuur, calcium en antioxidanten (voedingsstoffen die helpen oxidatieve stress voorkomen = teveel aan vrij radicale en daardoor beschadiging).
 • Bonen, erwten, linzen zitten vol met vezel en zetmeel. Deze en andere groenten helpen je darmflora. Belangrijk want een succesvol immuunsysteem begint bij de gezondheid van je spijsverteringssysteem.
 • Uien, sjalotten, prei, bosui, knoflook, bieslook,
  Bieden voordeel voor het immuunsysteem als ze gesneden worden. Bijzonder krachtig tegen bacteriën.
 • Paddenstoelen in alle varianten. Veel bewijs dat ook paddenstoelen goed zijn voor je immuunsysteem. Eet alleen gekookte paddenstoelen (om een schadelijke voedingstof te reduceren > agaritine)
 • Aardbeien, bramen, framboos, blauwe bessen.
  Hoog in fytonutrienten en vitaminen die helpen om je immuunsysteem optimaal te laten presteren. Als ook een vermogen om ontsteking te reduceren.
 • Zaden en noten. Chia, lijnzaad, walnoten, amandelen. Zijn rijk in vezel, omega 3 vetzuren, vitame E, ijzer, zink, calcium. Zink, een krachtige voedingsstof dat het immuunsysteem ondersteund. Vooral hoog in pompoen zaden, sesamzaden en hennepzaden.
 • Ander ondersteunend voedsel:
  Bieten: hoog in nitraten bevorderd het cardiovasculaire systeem, reduceert ontsteking.
  Drakenfruit: voordeling voor darmflora en rijk in antioxidanten, goed voor het hart.
  Paarse groenten zoals paarse bloemkool, paarse wortelen, rode ui, aubergine, rode kool.
  Vol met antioxidanten. Courgette heeft ook allerlei gezondheidsvoordelen.
 • Welke voedingsstoffen zijn het meest belangrijk:
  Vitamine A: oranje en geel fruit en groenten zoals wortels, zoete aardappelen, pompoen, bladgroenten.
  Vitamine C: Vooral in sinaasappelen, paprika, broccoli, spruiten, meloen en aardbei.
  Vitamine E: in muskaat pompoen, bladgroenten, noten, zaden en broccoli.
  Vitamine B: citrusvruchten, volkoren granen, bonen, linzen, zaden, avocado, bananen, spinazie, broccoli.
  Vitamine D: zonlicht.
  Foliumzuur: in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, avocado, spruiten, verrijkte granen, sinaasappels, bananen.
  IJzer: rijk in tofu, bonen, linzen, cashewnoten, gedroogd fruit, chia zaden, pompoen zaden, kikkererwten.
  Zink: havermout, tofu, cashewnoten, zonnebloempitten, pinda’s. Linzen, kikkerweten.
  Selenium: paranoten.
 • Kruiden en specerijen met veel antioxidanten en ontstekingsremmende kwaliteiten:
  Geelwortel, knoflook, gember, kaneel pepers, echinacea (effectief in luchtweginfectie), zwarte thee en kruidenthee zoals groene thee.

Heers over en bekrachtig je verdedigingslinie

Bewerkt voedsel, geraffineerde koolhydraten, suikers, vlees en zuivel uit de bio industrie is arm aan de noodzakelijke voedingsstoffen die je afweer versterken. Een biologisch dieet met een brede variëteit aan plantaardig voedsel vol met fytonutrienten en polyfenolen zijn daarentegen een goede manier je immuun systeem te ondersteunen en gezond te blijven. Hiermee heers je over en bekrachtig je jouw militaire leger, een verdedigingslinie gespecialiseerd in de vernietiging van ziekmakende binnendringers.

Geef een reactie en deel jouw beleving

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *