Het belang van stilte

Hoeveel momenten per dag breng jij in absolute stilte door? Ze zijn vast op 1 hand te tellen. Herkenbaar en toch heb ik de stilte weer leren omarmen. Het brengt mij namelijk verdieping, inzicht, intuïtie, rust, herstel en energie. En niet alleen ik ervaar de waarde van stilte; de wereld gezondheidsorganisatie en verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderstrepen het belang ervan.

We leven in een wereld van afleiding. Stilte is ver te zoeken. Dit heeft negatieve effecten op onze gezondheid. De wereld gezondheidsorganisatie noemde in 2011 geluidsvervuiling zelfs een plaag. Blootstelling aan omgevingsgeluid heeft een negatief effect heeft op gezondheid, concludeerden zij. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoek blijkt stilte uitstekende te zijn voor je brein waardoor het beter presteert. Enkele van de voordelen van stilte

  1. Stilte verlicht stress en spanning in brein en lichaam.
  2. Stilte herstelt de aandachtsgebieden van ons brein. (de eisen van de moderne samenleving op onze aandacht legt een last op onze bewuste denkprocessen; hierdoor putten wij ons vermogen tot aandacht uit. Het brein kan herstellen van de uitputting van deze cognitieve bronnen d.m.v. sensorische input die lager is als normaal bv middels een wandeling in de natuur.
  3. Stilte stimuleert het diep en creatieve denken. Het faciliteert het rechterbrein. Dagdromen, mediteren, fantaseren over de toekomst, jezelf toestaan af te dwalen zijn belangrijke brein-processen. Stilte helpt ons weg te komen van alle afleidingen die ons aan de oppervlakte van onze geest houden en onze intuïtie blokkeert. Stilte werkt ook therapeutisch.
  4. Stilte leid tot de ontwikkeling van nieuwe hersencellen; bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hippocampus, een gebied gerelateerd aan leren, geheugen en emotie.

Een balans tussen stilte en dynamiek is van essentieel belang voor de hersenen en dus voor ons vermogen optimaal te leven.

Voor het gehele artikel lees:

http://www.huffingtonpost.com/entry/silence-brain-benefits_us_56d83967e4b0000de4037004